Verduurzamen is ook een HR-kwestie. Stimuleer medewerkers bijvoorbeeld om duurzaam van en naar hun werk te reizen. Carpoolen, fietsen, met het openbaar vervoer: gezellig, gezond en goedkoper!
Drenthe reist Duurzaam heeft nu een handige online tool om in kaart te brengen hoe jouw werknemers nu reizen en wat je kan doen om dat verder te verduurzamen. Thuis werken of de fiets pakken is natuurlijk het minst vervuilend, maar dat is niet voor iedereen mogelijk. Dan kan de overstap op elektrische auto’s ook een oplossing zijn. Of carpoolen, of gebruik maken van het openbaar vervoer.
50% van de werknemers in Nederland woont op minder dan 15 kilometer van het werk af. Een ideale afstand voor de e-bike, maar toch wordt de auto vaak vanuit gewoonte gepakt. Kan dat niet anders? Drenthe reist Duurzaam, een initiatief van de provincie Drenthe, mag werkgevers in Drenthe kosteloos adviseren en helpen met het verduurzamen van de reisbewegingen van werknemers. Drenthe reist Duurzaam ondersteunt bedrijven, (semi-)overheid en onderwijsinstellingen met het stimuleren van minder (thuis- en flexibel werken, hybride werken, carpoolen), actiever (fietsen) en groener (OV en elektrificatie) vervoer. Drenthe reist Duurzaam achterhaalt de ambities, doet onderzoek naar de reispotentie aan de hand van een analyse op het huidige mobiliteitsbeleid en het reisgedrag van medewerkers en adviseert stimuleringsmaatregelen zoals vergoedingen, faciliteiten en regelingen. Kosteloos uiteraard. Meer informatie is te vinden op de website Drenthe reist Duurzaam.
Vaak weten werkgevers niet hoe hun medewerkers reizen, welke reismethodes er naast de auto nog meer mogelijk zijn en wat de winst op het gebied van vitaliteit en duurzaamheid kan zijn met die andere reismethodes. Om het huidige reisgedrag te analyseren én de reispotentie te ontdekken, maken wij gebruik van de webapplicatie MobilityAnalyst. Op basis van het adres van de werklocatie, de (geanonimiseerde) postcode van het woonadres van de medewerker en de reismethode van de medewerker kunnen we middels een aantal overzichtelijke grafieken en kaarten in beeld brengen hoe nu gereisd wordt. Door fictieve maatregelen toe te passen op de huidige manier van reizen (bijvoorbeeld iedereen die onder de 15 kilometer van het werk woont, te laten fietsen) kunnen kansen en daarmee de reispotentie ontdekt worden. Meer informatie over MobilityAnalyst is te vinden op de website van MobilityAnalyst en op de informatiepagina over dit onderwerp van Drenthe reist Duurzaam.
Om het huidige mobiliteitsbeleid van een werkgever te analyseren, maken wij gebruik van de Mobiliteitsindex. Middels een vragenlijst krijgen wij een beeld van het mobiliteitsindex en hoe deze scoort ten opzichte van andere bedrijven uit dezelfde sector en uit dezelfde regio. Daarnaast geeft de tool een aantal verbeterpunten met suggesties, en kan Drenthe reist Duurzaam helpen met deze suggesties.
Geïnteresseerd? Bekijk de demo-omgeving van MobilityAnalyst en vul zelf online de Mobiliteitsindex in voor jouw bedrijf. Kosteloos een postcodescan van jouw bedrijf in MobilityAnalyst laten uitvoeren en samen de resultaten van de Mobiliteitsindex doornemen? Neem contact met ons op via info@drenthereistduurzaam.nl.