Kenniscafé weer van start op 9 februari (online deze keer): Leefbaarheid en Krimp

donderdag 3 februari 2022

Foto: website Kenniscafé Emmen

Leefbaarheid en Krimp
Op woensdag 9 februari aanstaande staat er een online-avond van het Kenniscafé  Emmen op het programma. Het thema is Leefbaarheid en Krimp en de inleidende sprekers zijn prof. dr. ir. Bettina Bock, bijzonder Hoogleraar Bevolkingsdaling en Leefbaarheid voor Noord-Nederland, en dr. Herman Blom, publicist en lector bij NHL Stenden Hogeschool.

In verband met de beperkingen door Covid-19 vindt de avond online plaats en niet zoals gebruikelijk live in NHL Stenden Hogeschool. Op 9 februari staat er op de website  www.kenniscafe-emmen.nl en link naar het online-programma. Door op de link te klikken kan het programma via computer, laptop of IPad gevolgd worden. Via een chatfunctie kunnen ook vragen worden gesteld, die door de sprekers worden beantwoord.

Gratis toegankelijk
De toegang tot dit online evenement is gratis. Op 9 februari is het mogelijk om vanaf 19.00 uur in te loggen, het programma begint om 19.30 en duurt tot 20.45 uur. Voor de resterende avonden van het seizoen worden van van maand tot maand de mogelijkheden voor invulling bekeken. Bij voorkeur live als het kan, online indien nodig en wellicht een combinatie van beide in de toekomst. Via de website en de media kan men zich daarvan op de hoogte stellen. De avond van 9 februari is de derde en laatste van drie avonden over Krimp en is financieel mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe.

Is krimp nog wel aan de orde?
De krantenkoppen doen ons geloven dat de krimp voorbij is. Huizenprijzen schieten omhoog, er zijn weinig huizen te koop en de arbeidsmarkt schreeuwt om personeel. Op deze avond gaan wij op zoek naar de ontwikkelingen achter de waan van de dag. En dan blijkt dat krimp nog steeds een controversieel onderwerp is. De inleidende sprekers op deze avond verschillen op bepaalde punten van mening. Waar de een het krimp noemt, ziet de ander vooral problemen in de systemen van onderwijs, arbeidsmarkt en sociale zekerheid. Waar beiden aangeven dat een gebied niet zielig gemaakt moet worden, zien zij wel ieder een andere aanpak. Bettina Bock en Herman Blom hebben een eigen kijk op de verstedelijking en de gevolgen voor de regio; aan weerszijden van de grens. Ook met het oog op de toekomst.

Het programma duurt niet langer dan vijf kwartier. De bijdragen van de hoofdsprekers zijn kort en krachtig. En er is volop interactie, mede door de (online) aanwezigheid van organisaties die in de praktijk dagelijks met het thema te maken hebben, zoals Karel Groen (directeur van de Eems-Dollard Regio), Klaus Ludden (van het Büro pro-t-in GmbH uit Lingen (D), tevens Kreis Emsland (D)  vertegenwoordigend) en Luit Hummel van de Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe.

De avond wordt gepresenteerd door Elly van der Klauw, projectleider Kennisnetwerk Krimp Noord Nederland.

Meer nieuws