Reactie Ondernemend Emmen op Economische Koers 2024-2027

vrijdag 13 september 2024

Continuïteit, duidelijkheid, ontwikkelruimte en begrijpelijke regelgeving. Dat is wat de provincie Drenthe het Midden- en Kleinbedrijf in de provincie de komende jaren vooral moet bieden. Dat vindt ondernemersorganisatie Ondernemend Emmen. Directeur Herman G. Idema was er duidelijk over tijdens de behandeling van de Economische Koers 2024-2027 in Provinciale Staten van Drenthe. Hij pleitte er ook voor om meer aandacht te besteden aan het meetbaar maken van resultaten van het economisch beleid. “Want wat leveren al die regelingen en inspanningen de regio eigenlijk op? Doen we de juiste dingen?”

Ruimte voor scale-ups en nieuwe technologie

Idema pleitte er namens de industrie van Zuidoost-Drenthe verder voor om steun te geven aan en ruimte te maken voor start-ups om zich in de eigen regio door te ontwikkelen tot levensvatbare bedrijven, scale-ups. Dat levert werkgelegenheid op. Ook moet de Provincie via een aantal organisaties als ‘Ik ben Drents Ondernemer’ het Drentse MKB helpen de slag te maken naar digitalisering, robotisering en het gebruik van kunstmatige intelligentie. “Het gaat erom een aantrekkelijke regio voor bestaande, maar zeker ook nieuwe en vernieuwende bedrijven te zijn,” aldus Herman Idema desgevraagd.

Behoefte aan voorspelbaar beleid en eenvoudige regels.

Wat de ondernemersvoorman ook naar voren bracht, was de grote behoefte aan stabiliteit en voorspelbaarheid van beleid vanuit de Provincie richting het bedrijfsleven. “Stabiliteit betekent niet star, want er is in deze snel veranderende wereld vooral flexibiliteit en creativiteit nodig. Het betekent voor mij vooral heldere kaders en als uitgangspunt ‘ja, mits’, meent Herman Idema. “En regels moeten zo eenvoudig mogelijk. Durf te snoeien.”

Aandacht voor Nedersaksenlijn en N34

Een belangrijke stelregel van Ondernemend Emmen is: conjunctuur volgt infrastructuur. Idema kwam daar ook richting Provinciale Staten nadrukkelijk op terug. Wil je de economie stimuleren, dan heb je goede verbindingen nodig. Zoals de Nedersaksenlijn. Idema herhaalde verder dat zijn organisatie van mening is dat de hele N34 tussen Emmen en Groningen op termijn verdubbeld moet worden, plus dat ook voor de weg Emmen-Drachten op termijn  eenzelfde plan op gang moet worden gebracht.

Lees de formele zienswijze zoals deze schriftelijk is ingediend bij de provincie Drenthe.

Meer nieuws